ترجمه

رمان تاریخی معاصر

همانگونه که در تحلیل و بررسی لوکاچ(1981) مشاهده کردیم،اگرچه رمان‌های تاریخی معاصر در شماری از ویژگی‌ها با نوع سنتی رمان تاریخی مشترک هستند، اما در عین حال نمایشگر یک دگرگونی بنیادین در رهیافت تاریخ هستند، که در ناپدید شدن دانای کل، در برگزیدن چهره‌های شاخص و نمونه‌نما و شک‌گرایی نسبت به غایت‌شناسی تاریخ یا نقش تاریخی-جهانی جنگ و خشونت بارز می‌شود. …

Read more

بیگانگی از نظر مارکس

موضوع محوریِ دست‌نوشته‌های اقتصادی – فلسفی 1844 ( یا دست‌نوشته‌های پاریس) بیگانگی‌ست. بیگانگی به فرآیندی اطلاق می‌شود که طیِ آن، افرادِ انسانی کنترل خود را بر تعاملاتِ خود با طبیعت و همنوعان خویش را از دست می‌دهند. مارکس چهار شکل از بیگانگی (Entaüsserung یا Entfremdung) را که در فرآیند مدرن تولید، تجربه شده است، شناسایی می‎کند. …

Read more

شرحی اجمالی از «عناصر فلسفه‌ی حق» هگل

«فلسفه‌ی حق» که در سال 1821 به چاپ رسید، آخرین کتابی بود که هگل در زمان حیات خود منتشر کرد. او در این باب ابتدا در هایدلبرگ در سال تحصیلی 1817-1818 درس‌گفتاری ایراد کرد. سپس دوباره در 1819-1818 در برلین، جایی که چهار بار دیگر دوره آموزشی خود را ارائه داد، به موضوع بازگشت. در پاییز 1831 او یک بار دیگر درباره فلسفه حق به ایراد درس‌گفتار پرداخت، اما یک ماه پس از آغاز دوره درگذشت. …

Read more

هگل و مسئله‌ی خداوند

هگل مکرراً بیان می کند که خدا موضوعِ حقیقیِ فلسفه است. او در دست‌نوشته‌های خود برای درس‌گفتارهای فلسفه‌ی دین (1824) می‌نویسد که «خدا یگانه و تنها موضوع فلسفه است. . .» و «فلسفه الهیات است». هگل در قطعه‌ای معروف از “علم منطق” بیان می‌کند که « منطق را باید به‌عنوان نظام خِرَدِ ناب، به‌عنوان قلمرو اندیشهی ناب درک کرد. این عرصه، حقیقت است بی‌هیچ حجابی، در ماهیت مطلق خود. …

Read more